Skip to main content
Nyheter

Fordelene med å kjøpe nybygg!

By 20. oktober 2022november 2nd, 2022No Comments

Er du på boligjakt, men usikker på om du bør kjøpe nybygg eller brukt bolig? 

De fleste boligkjøpere er åpne for både brukt bolig og ny bolig når de skal gjøre et av livets største investering. Fra 2020 til 2021 er det bygget mer enn 27.000 nye boliger i Norge og særlig blant unge er nye boliger blitt populært. Her ser vi nærmere på hva som skiller nybygg og brukt bolig og hva som er fordeler og ulemper med hver av dem. 

Fordeler med nybygg

Alt er splitter nytt

Å flytte inn i en helt ny bolig gir en god og spesiell følelse. Du er den første som rører boligen og alt den har å by på. Første til å lage mat på kjøkkenet og første til å slenge deg på sofaen. Kanskje har du selv vært med på å velge ut kjøkkenløsningen, flisene på badet og fargene på veggene også?

I en ny bolig er det ingen som har laget hull i veggene eller riper i gulvet før deg. Vedlikehold slipper du å tenke på på veldig mange år. 

Moderne løsninger og høy standard

Nye boliger blir bygget etter de nyeste byggestandardene og følger strenge forskriftskrav om teknisk anlegg, våtrom, brannsikring, isolasjon, oppbevaringsplass, miljø og materialer. Boligen har moderne vinduer og dører som er godt isolert. Ventilasjonssystemet sørger for god luftsirkulasjon og boligen holder godt på varmen. 

Trygghet og garanti 

En fordel med nybygg er at man slipper å reklamere eller kreve heving av boligen som følge av mangler, da det sannsynligvis ikke foreligger større feil og entrepenøren vil sannsynligvis være behjelpelig med å rette opp manglene.

Når du kjøper en helt ny bolig har du en lovfestet garanti på 5 år som sikrer deg utbedring av eventuelle feil og mangler. 

Dette gir et mye sterkere rettsvern enn ved kjøp av en brukt bolig. Hvis du finner feil på boligen, er det imidlertid viktig å reklamere så fort som mulig. Ved boligkjøp er det nemlig en “relativ reklamasjonsfrist”, som betyr at du ikke kan vente flere måneder eller uker med å klage. Du må klage i rimelig tid. Utbyggeren tar også en full gjennomgang av boligen sammen med deg et år etter ferdigstillelse, slik at du får rettet opp i småfeil og mangler. 

Nybygg lønner seg ofte – Både på kort og lang sikt

Selv om nybygg er dyrere enn tilsvarende brukte boliger, kommer nye boliger ofte godt ut hvis man ser på totalkostnadene siden man ofte sparer mye på de løpende kostnadene ved å eie sin egen bolig.

Lav dokumentavgift

For det første slipper du dokumentavgift på hele kjøpesummen. Dokumentavgift på brukte boliger er 2,5 % av den totale boligverdien. For nybygg er det også dokumentavgift, men her betaler du kun 2,5 % av tomteverdien. 

Bare her sparer du rundt 100.000 kroner. 

Potensiell prisstigning

Siden du gjerne kjøper bolig i nybygg et eller to år før det er ferdigstilt, kan du potensielt få med deg en verdistigning på hele boligen før du tar over. Hvis du allerede har en bolig, vil du dermed kunne få med deg verdistigningen på begge boligene mens du venter på ferdigstillelse.  

Lave kostnader til vedlikehold

Når alt er nytt, slipper du unna nesten alt som er normalt å måtte utføre av vedlikehold og oppussing på en eldre bolig. Du trenger verken å legge nytt gulv, pusse opp badet, skifte sikringskap eller montere nye rør til pipa. Alt er nytt og oppdatert til dagens standard. Forhåpentligvis vil boligen holde seg godt i mange, mange år frem i tid. 

Lave felleskostnader

Nybygg har gjerne lave felleskostnader. På et nytt bygg tar det lang tid før det blir nødvendig med store investeringer til vedlikehold i sameiet / borettslaget som fører til høye felleskostnader. Hvis du vil ha lave faste kostnader er nybygg derfor en god løsning.

Miljøvennlig og økonomisk

Når boligen er oppført etter dagens standard og forskrifter, er den godt isolert og vil holde godt på både varme og kulde. Boligen vil bruke mindre energi enn eldre boliger og løpende kostnader til strøm vil være lavere i forhold til i en eldre bolig. 

Du slipper stressende budrunder

Å skaffe seg en eldre bolig medfører ofte deltakelse i  en eller flere intense budrunder. Skuffelsen kan bli stor hvis man ikke vinner boligen man har sett for seg. Med nybygg kjøper du bolig til fastpris og du slipper å være med i de nervepirrende budrundene. 

 

Kilde: Boligogfritid.no